Håravfall | Hitta effektiva lösningar mot håravfall

Vad är alopeci?

Alopeci, även känt som håravfall, är en fysiologisk process som refererar till håravfall eller tidig förlust av hår utan att en förnyelse sker. Det är mest märkbart i hårbotten men kan förekomma var som helst på kroppen där håret växer. För närvarande rör upp till 25% av den dermatologisk rådgivning skallighet och det är inte längre ett problem som främst drabbar män, eftersom kvinnlig alopeci har ökat kraftigt under senare år, en liten andel kvinnor bland de som är mellan 20 och 30 år och 30% av de som är mellan 40 och 60 är drabbade.

Med åldern, tappar både män och kvinnor hårets täthet. Män utvecklar ett typiskt mönster av håravfall i samband med närvaron av testosteron (manligt hormon) när det gäller kvinnor, är håravfallet mer vagt. Håravfall är vanligtvis gradvis och begränsas till huvudhår.

Den typiska ärftliga benägenheten till skallighet drabbar 25% av männen som är yngre än 30 år och ytterligare 50% av personerna under 60. Det uppskattas att 94 till 96% av alla  vita män har någon form av högt hårfäste, och nästan 50% är dömda att förlora håret framtill och runt kronan om de inte gör något för att förhindra det. De med afrikanskt ursprung eller asiatiskt lider inte av håravfall i samma utsträckning.

Man uppskattar att antalet hårstrån på en vuxen människa är ca 100.000, och att varje hårstrå har flera tillväxtcykler. Det finns en 1:a fas (anagena) som varar 2-6 år där håret växer mellan 1 och 2 cm per månad. En annan period av vila eller catagena fasen som varar i ungefär tre veckor och en slutlig där håret når det stadiet där det faller av, den telogena fasen som varar i 3-4 månader (utan att det är märkbart faller mellan 80 och 100 hårstrån per dag). Sedan, 6 månader efter att håret har fallit av börjar ett nytt hår att växa på samma plats som det som föll, men när det gäller skallighet finns det en förlust av kontroll av detta utbyte. Normalt är det fler hårstrån som är i tillväxtfasen än i fasen där de faller av (nästan 85% av håret på huvudet är i en tillväxtfas och resterande 15% är det inte), där det är normalt att tappa ett hundratal hårstrån per dag, som vi nyss nämnde.

Hårets tillväxt

Det finns flera orsaker som kan leda till håravfall. Bland dessa faktorer finns emotionella (stress, press), infektioner (speciellt om man har haft hög feber), undernäring (inklusive sträng diet, anemi, etc.), endokrina (avvikelser på sköldkörteln), missbruk av hårvårdsprodukter, efter förlossning och många andra mindre vanliga orsaker.

Håravfall beror inte alltid på dessa faktorer. I vissa fall så som med förlossning, hög feber och diet kan det komma efter tre till sex månader.

Vinn 50SEK som välkomstpresent! Skriv upp dig och njut NU av 50SEK rabattoch många andra erbjudanden