Håravfall | Hitta effektiva lösningar mot håravfall

Typer av håravfall

Håravfall kan klassificeras i flera olika typer, beroende på vilka orsaker som leder fram till det. För att exakt fastställa dessa orsaker är det mycket rekommenderat att genomgå en psykologisk och en fysisk undersökning av patienten, och om möjligt, inkludera en biopsi av hårbotten.

Idag drabbar håravfall både kvinnor och män så man kan tala om två typer av håravfall:

  • Kvinnligt håravfall:

Det är mindre vanligt än det manliga håravfallet och har dessutom annorlunda egenskaper, men det finns statistik som pekar på att mellan 28% och 30% av det kvinnliga könet påverkas. Denna typ av håravfall visar sig framme vid pannan, på sidorna och/eller mitt på huvudet. Det är väldigt sällan som kvinnligt håravfall leder till en total förlust av håret. De främsta orsakerna är: genetiska arvsanlag, en variation i halten av endokrina hormoner (androgener) och årens gång, men även arbetet, nerver, stress och kost kan bli orsakerna till kvinnligt håravfall . Även om det har många likheter med manligt håravfall är det estetiskt mycket olikt. För att kategorisera det på ett lämpligt sätt använder vi Ludwig skalan vilken tillåter oss att se steg för steg hur kvinnliga håravfall framskrider:

Calvicie femenina
  • Manligt håravfall:

Det manliga håravfallet är den mest vanliga typen av håravfall. Det brukar följer ett typiskt linjärt mönster med stigande hårfäste och gallring av håret runt kronan, fast i vissa fall sker sker håravfallet på hela huvudet. Dess orsak är ofta genetiskt arv och kännetecknas genom att starta vid pannan, sidorna eller kronan. Utvecklingen av förlusten är individuellt.

Norwood skalan låter oss klassificera vilken grad av håravfall eller av androgen alopeci, AGA, som man lider av. Man brukar främst använda den för att klassificera manlig AGA:

Vinn 50SEK som välkomstpresent! Skriv upp dig och njut NU av 50SEK rabattoch många andra erbjudanden